Assalamualaikum.. Hai..hello.. Semua.. lame benor tak mengupdate kan.. Nak menaip pun malas2 gitu.. tapi takpe, Kini saya kembali beraksi yoww.. lepas tu saya senyap balik..hahaha.. Shhh.. tak sempat nk mengadap blog la. baby perlukan layanan mesra dr ibunye..
wokkeh.. Ini hari wa mau kongsi resepi best punye.. resepi ni kategori dessert ye.. melayu cakap, pencuci mulut.. haa..Hampa jangan dok gatai pi tonyoh mulut ngan makanan ni plak.. nama ja pencuci mulut.. bahan2nye mudah je, tp mcm Nak nangis pun ade.. sebab ade cream cheese.. Mahai baq hang.. Hahahaha.. utk info, saya dapat resepi ni hasil pencarian saya di blog.. mylovelyfamily-ana.blogspot.com... terima kasih ye yang empunye google sbb memudahkan saya buat chocolate lasagna ni.. Korang semua try la ek.. memang sedap giler!! Tip top!! Thumbs Up!! Jom, jom,jom,jom..jom heboh2..
CHOCOLATE LASAGNA
STEP 1 - OREO BASE
Bahan-Bahan
Oreo 2 bungkus
5 Sudu Besar Butter
Kisar biskut oreo dengan Butter sekali.. saya buat cara manual, ramas2 pakai tangan (sarun tgn dgn plastik) sbb tak nak oreo tu hancur sgt.. Lepas tu, masukkan dalam bekas yang see-trough cam dlm gmbr tu.. lapisan oreo ni buat sedang2 je k.. Dalam gmbr nmpk sikit, sebab saya bahagi dua bekas..ok done.. letak tepi..
STEP 2 - COCONUT CHOCOLATE PUDDING
Bahan-bahan
1/4 cawan tepung jagung (500ml)
1/2 cawan gula kastor (80ml)
secubit garam
1 1/2 cawan susu segar (300 ml)
1 1/2 cawan santan kotak (300ml)
200 gm dark chocolate
1 penutup esen vanila
1 sudu besar serbuk koko
Masukkan semua bahan2 kat atas ni dalam periuk, kacau dengan api sederhana, kacau,kacau,kacau, sampai jadi likat ye.. kalau cair, kang bila kita layer, dia meleh jek kan.. x mo, x mo, x mo.. kita nak betul2 likat ye..mcm jem nutella katenye..ok,siap..biarkan sejuk dulu k..
note: nak senang? saya buat camni.. 500g dark choc + 300 g whipping cream
double boil whipping cream, pastu masukkan dark coklat, double boiler skali sampai semua cair & sebati.. boleh ikut mana2 cara yg korang suka.. nanti adunan ni bila dah sejuk,akan jadi likat
*Double boil = Didihkan periuk berisi air, dah mendidih,tutup api, amek bekas yg lebih besar dr periuk utk double boil bahan2
saya guna dark chocolate jenama berryl's & whiiping cream jenama value pride |
Bagi yang buat Coconut Chocolate Pudding, SEJUKKAN terlebih dahulu sebelum dilayerkan..
STEP 3
Bahan-bahan
250 g Cream Cheese (saya pakai tartura)
2 Sudu besar susu segar (saya pakai dutch lady full cream)
100 g gula aising
300 ml non dairy whipping cream (saya pakai value pride)
Sediakan dua bekas untuk pukul whipping cream. kena pakai yg baru kuar dr peti sejuk then pukul dengan kelajuan tinggi sampai kental..
1 bekas lagi untuk pukul Cream cheese + gula aising + 2 sudu besar susu..
Kena pukul secara berasingan sebab nanti kena kaup balik dua2 ni..
yang warna putih tu whipping cream & yang agak kekuningan tu cream cheese |
Kaup balikkan kedua2 bahan tadi.. siap! letak tepi.. |
PROSES MELAYERKAN BAHAN2
1. Lapisan paling bawah - oreo yg dihancurkan & digaul dengan butter |
2. Layerkan dengan Fresh Cream + Cream cheese |
3. Layerkan dgn coconut pudding, lepas tu layerkan lagi dengan whipping cream + cream cheese |
saya tambahkan dengan hiasan macam ni.. ikut sedap & selera masing2 ye..
Hati2, Jangan jadi cam gmbr kt bawah ni..hihi..
|
Potong kaki la mcmni... hahaa
BalasPadamHahahaha.. Jaga2 ah.. Jgn smpai potong kaki.
BalasPadam