Isnin, 30 Mei 2016

Kuih Sagu



Assalamualaikum.. Sorry lambat nak kongsi resepi baru. mana taknya, ni ha, dok bersihkan sawang2 yang melekat dengan degilnya kat blog ni. Puasa pun tak lama lagi kan, Jadi, memang sesuai la saya share kuih sagu ni. Nanti buka puasa boleh la buat maniskan mulut kita. Jom..







KUIH SAGU




Bahan-bahan
2 cawan sagu berwarna (rendam sagu 10min)
1 cawan gula
3 cawan air
Daun pandan (simpulkan)
Kelapa parut (gaul dengan sedikit garam)
Jom tengok proses memasak pulak k. Jangan nak kecam2 periuk hakak buruk ke, gambar akak kabur ke.. fokus ok..fokus.. :p

Sedikit perwarna merah









1st Step
Didihkan Air bersama gula,sirap pewarna, dan daun pandan yang disimpul







Nampak tak tu dah mendidih? Haaa.. kalau nak tau diri tu kebal ke tak, celup jari dlm tu..ekekekeke..








Ok, Lepas air sirap gula dah mendidih, masukkan sagu yang kita dah rendam dan toskan kan tadi.
kacau kerap skit sampai dah likat dan kental ok. Tutup api. ambil loyang, masukkan dalam loyang,sejukkan.







Bila dah sejuk, boleh la potong2kan kecik2, golek2 atas kelapa parut yang dah dah digaul dgn garam.ambil seketul yang dh siap, masuk dalam mulut.. ngap! sedap !!




ok byeeeeeeeee.....




Tiada ulasan:

Catat Ulasan