Assalamualaikum & salam sejahtera. Belakangan ni heboh betul pasal keria antarabangsa kan. Ha, aku pun tak nak lepaskan peluang nak try jugak kan. Tp masalahnye, kat kedai takde keledek putih. Ah, bedal je la. Kuning pun, kuning la. Resepinya pulak, dapat dari Azlina ina cikgu gemokning tu la.. hahaha. Tapi ade la yang aku ubah skit. Bukan ubah sebab berlagak terer. Tapi sebab kat dapur ade itu je bahannye. hahaha..


tengok tu, terjlat-jilat budak2 ni makan kuih keria tu.
jom tengok bahan2 dan cara buat. Kalau tak paham jugak mcm mn nk buat, tak tau la nk ckp mcm mana. Penat aku tangkap gambar banyak2. Dah jom, malas nak bebel, mcm mak lampir.
Keria Antarabangsa
Sumber : Azlina Ina
Bahan2 donat ubi
Ubi keledek putih 500g
Bahan kering ni campur semua
1 1/4 (135g) cawan tepung gandum
1 Sudu bedar tepung beras
1 ssudu kecil gula halus
1 sudu kecil baking powder double action @ 2 sdk baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat (aku sendiri yg tmbah)
Bahan2 gula
150g gula melaka (aku boh 77g, itu pun dh manis weii)
1 sudu besar Gula psir (aku pakai gula perang)
1/4 air masak (60ml)
Cara2 rujuk gambar
500g Ubi Keledek. Takde putih, ko bedal jek la warna ape pun. Ko jugak yg nak makan kan.Hahaha
Pastu Ikut suka ko la nak potong dadu ke, bulat ke,segitiga ke kan. Dah potong2, masuk dlm periuk, rebus smpai empuk. Check pakai garpu, cucuk keledek tu.kalau dh lembut, dah masak la tu.
Dah rebus, ko lenyek-lenyekkan ubi ko mcm ni. Ok, settle bab rebus ubi.
Ni tepung yang dah campur bahan2 kering. Gula, soda bikarbonat, serbuk baking, tepung beras. Gaul semua. Ni nanti nak masuk dalam ubi lenyek tadi.
Ni proses nak buat doh hokkey. masukkan tepung dalam ubi lenyek, uli2 sampai sebati. Tinggalkan skit tepung. Jangan tanya aku knp kena tinggalkan skit tepung sebab aku ikut resepi je. Hahaha..mampuih kalau dapat cikgu macam ni kan. Hahahaha.. Pastu masukkan baki tepung yg lagi skit tu. Uli sebati lagi. ok siap.
Ni la hasil doh yang dah campur dengan tepung tadi.
Kita canaikan dia, kasi tebal skit ok. Aku buat bite size, memang comel jek. Sebab nak bg anak2 makan. Budak2 kan suka benda yang comel.
Ni la hasilnya. Kalau pakai acuan yang kecik2, dapat la dalam 50 biji. Macam banyak jek kan. Aku bagi jiran skit dalam 20 biji, lebih tu anak2 makan habis semua.
Goreng sampai keemasan ok. Ko tak payah la letak banyak2 minyak masak tu. Nak jimat kan. 1 botol jek boleh dah brapa kan.
Ni la hasil lepas goreng keemasan tadi. Tengok tu, comel jek kan saiz tu.
Ok, siap bab donat.
Ni plak bahan gula.
Campurkan air dgn gula
Masak sampai naik buih, dan kental/betul2 pekat.
masukkan donat ubi tadi, gaul rata, jangan kacau kerap sangat.
Nampak tak, air gula tu dah nak kering. Kacau lagi, biar smpai gula betul2 kering. Pastu dah yakin gula dh kering, tutup api, kacau sampai naik gula bersalji. Ala yang macam serdak2 gula tu la. Dah siap, angkat, bg jiran2 korang rase. Kalau x sedap, jgn ckp ko tgk dr blog aku. kikikiki..
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan