bahan-bahan
1 peket biskut sponge fingers (boleh dibeli dikedai bahan kek)
1 biji kek span vanilla atau span kopi berukuran 9 inci
Acuan kek 8 inci jenis loose tin
Inti keju
250gm keju krim - dilembutkan
120gm gula kastor
140gm yogurt perisa asli * saya tak letak sebab tak beli. heeee..
250gm krim putar tenusu
20gm gelatin halal - dicairkan secara double boiler.
80gm air
Sirap kopi
1 sudu besar kopi segera nescafe
1/2 sudu teh pes kopi
3 sudu besar gula pasir
100gm air suam
Cara membuat
- Hiris kek span kepada 2 bahagian. Potong kelilingnya supaya boleh dimuatkan ke dasar acuan kek 8 inci. Ketepikan
- Satukan keju dan gula kastor. Putar hingga kembang dan berkrim. Masukkan yogur dan putar sebati.
- Dalam bekas berasingan, pukul krim putar hingga pekat. Simpan dalam peti sejuk sebentar.
- Setelah gelatin agak sejuk, tuangkan kedalam adunan keju tadi. Masukkan pula krim putar yang telah dipukul tadi. Putar sebati.
- Untuk membuat sirap kopi, satukan semua bahan sirap kopi dan kacau sebati. Renjiskan sedikit atas lapisan kek span. Tuang separuh adunan keju keatas lapisan kek span. Ratakan.
- Celupkan sponge fingers ke dalam sirap kopi dan susun rapat-rapat atas adunan keju.
- Tuangkan separuh lagi adunan keju bagi menutupi sponge fingers. Simpan dalam peti sejuk selama 3 jam. Untuk hiasan ayakkan serbuk koko di atasnya.
* cara cairkan gelatin
- larutkan gelatin dengan 80gm air, masukkan dalam bekas dan masak secara double boiler.
Dan, ini lah rupa kek keju tiramisu yang saya hasilkan.. huh, tak sangka, buruk bebenor ghupenya kek keju tiramisu saya ni. hahaha!
saya takde sponge fingers, jadi saya potong2 kek span jadi macam fingers..pastu bila dah potong kek ni, nampak macam kek double checkers lak.. hahahaha.. whatever! ko ade? kelas gitu mak jemah! hahaha!
resepi by ; noraini zakaria - majalah variasi hidangan berkeju.
hahahahaha....syabbas beti...
BalasPadamheeee... syukria, syukria..
BalasPadam