Hai semua.. Ape khabar semua? hee.. malam ni saya tak tau nak buat ape, jadi saya nak kongsi pengetahuan dengan anda semua..jeng jeng jeng, nak tau pasal ape? hee.. Pasal tepung je.. eh, jangan pandang sebelah mata je tau. Tepung ada banyak jenis..ha,nak tau? jom kita mulakan!
TEPUNG SERBAGUNA
Tepung ini paling mudah didapati di pasaran. Ia sesuai untuk membuat pelbagai jenis kuih-muih, roti, pastri,kek atau biskut. Tepung ini adalah tepung protein sederhana dan kandungan proteinnya adalah 9-10.5%.
TEPUNG BERPROTEIN TINGGI
Tepung ini juga dikenali sebagai tepung roti dan ia amat sesuai untuk membuat roti dan produk-produk pastri. Kandungan protein adalah tinggi iaitu 12.6-13.6%. Gluten yang terhasil apabila tepung ini diuli memberi kekenyalan pada roti.
TEPUNG BERPROTEIN RENDAH
Tepung berprotein rendah pula adalah sesuai untuk dibuat pau dan seumpamanya. Tepung jenis ini mempunyai kandungan protein yang rendah, lebih ringan dan tidak memberi kekenyalan pada kek dan pastri.
TEPUNG PAU
Tepung ini sesuai untuk membuat pau kerana sangat cerah dan putih. Pau juga akan menjadi lembut dan halus. Kandungan proteinnya ialah 9.5-10.5%.
TEPUNG KEK
Ia juga dikenali sebagai tepung superfine. Tepung ini jenis rendah protein dan sesuai untuk membuat pelbagai jenis kek dan pastri.
TEPUNG ROS MERAH
Tepung ini mengandungi sedikit tepung jagung dan bahan perangup biskut. oleh itu ia sangat sesuai untuk membuat pelbagai jenis biskut.
TEPUNG HONG KONG
Tepung ini juga dikenali sebagai 'water lily flour' dan ia sangat putih. Ia sesuai untuk membuat kek lapis dan menjadikan kek lembut.
TEPUNG HOEN KWEE
Pic from ninazsyafinaz.blogspot.com |
TEPUNG NAIK SENDIRI (SELF RAISING FLOUR)
Tepung ini adalah sejenis tepung kek dan ia mengandungi serbuk penaik dan soda bikarbonat dalam kadar yang tertentu. Jika anda menggunakan tepung ini untuk membuat kek, tidak perlulah menambah serbuk penaik dalam resepi anda.
TEPUNG KENTANG
Warnanya putih. Dibuat dari kentang yang dimatangkan lalu dikeringkan dan dibuat tepung. Tepung kentang masih belum digunakan dengan meluas dan agak susah didapati.
TEPUNG DHAL
Pic from riezanie2u.blogspot.com |
Tepung dhal (gram dhall) biasa digunakan dalam resepi India. Sebenarnya tepung ini diperbuat daripada chick pea (kacang kuda). Jadi boleh dicari tepung kuda.
TEPUNG ATTA
Pic from aznanie.blogspot.com |
Atta ialah perkataan Hindi untuk sejenis tepung gandum yang selalu digunakan dalam masakan Asia Selatan. Ia kaya dengan protein, menjadikan doh teppung atta adalah kuat dan boleh dicanai menjadi sangat nipis. Tepung atta lebih ringan berbanding tepung- tepung lain. Secara tradisionalnya, atta berasal daripada proses penghancuran batu, yang memberikan karakteristik aroma dan rasa kepada roti.
TEPUNG PULUT
Glutinous rice flour ialah tepung pulut berwarna putih dan diimport dari negara jiran, Thailand. Plastik pembungkusannya hampir sama dengan plastik tepung beras, jadi jangan keliru. Dihasilkan dengan teknologi moden sehingga semua kandungan khasiat yang ada pada beras tidak hilang.
TEPUNG KASTAD
Selain mewangikan, tepung kastad akan membuat tekstur kek lebih rapat. Anda boleh gantikan tepung kastad dengan gandum jika suka. Bagaimanapun, untuk mendapatkan kek yang lebih gebu, gantikan juge tepung gandum dengan tepung naik sendiri dan lihatlah sendiri hasilnya.
TEPUNG WHOLEMEAL
Pic from rezekitimor12.blogspot.com |
TEPUNG JAGUNG
Tepung jagung dihasilkan daripada kanji tepung jagung. Serbuk atau tepung yang diubahsuai adalah kanji semata-mata dan tidak mengandungi gluten. Tepung jagung tidak mempunyai rasa dan berfungsi sebagai bahan pemekat, kerana ia mempunyai ciri-ciri kepekatan yang lebih tinggi berbanding tepung yang lain. Ia sering digunakan untuk memekatkan kuah sos, puding dan juga gorengan.
TEPUNG BERAS
Tepung beras diperbuat daripada beras yang dikisar secara halusdan ia lebih putih daripada tepung yang lain. Ia tidak sesuai digunakan untuk membakar seperti tepung gandum kerana tidak memiliki gluten. Ia sesuai dijadikan bahan dalam pembuatan bijiran, biskut, keropok, makanan ringan dan bahan salutan untuk memberi tekstur yang berbeza.
KETUMBAR
Biji ketumbar berasal daripada pokok ketumbar dan dikeringkan. Baunya yang harum menjadi pilihan dan ramuan masakan dan sebagai bahan perapan untuk kari, catni, daging, ayam, kek, kekacang, jem dan manisan.
KULIT KAYU MANIS
Diperoleh melalui pokok tropika yang banyak terdapat di Asia dan hanya kulit pokok tersebut digunakan kerana aromanya yang sangat harum. Ia boleh digunakan terus atau dikisar mengikut kegunaan. Mempunyai bau yang manis dan sangat popular dalam masakan Timur Tengah.
LADA HITAM/LADA PUTIH
Perbezaan yang antara keduanya adalah warna dan rasa. Lada hitam berwarna hitam gelap dan mempunyai rasa pedas yang lebih tinggi berbanding lada putih yang juga disebut lada sulah (setelah dikisar menjadi serbuk). Menjadi bahan utama dalam masakan Timur dan Barat. Bahan perapan yang sangat kerap digunakan untuk daging , ayam, ikan dan makanan laut.
HALBA
Daun (herba) dan biji (rempah) tumbuhan yang yang termasuk dalam famili Fabaceana ini boleh digunakan. Biji halba sering digunakan dalam masakan seperti kari, nasi dagang dan sebagainya. Rempah berkhasiat yang baik untuk mengawal kencing manis, menguatkan jantung, melegakan sakit kepala dan sebagainya.
Akhirnya, tamat sudah cerita mengenai tepung ini.. huh, lotih den nak menaipnyo.. harap-harap dapat memberi info yang berguna kepada anda semua..wassalam...
Terimaksih kepada penulis Norzailina nordin - majalah JUADAH PERAYAAN kerana berkongsi info yang sangat berguna ini.
Assalamualaikum salam sejahtera warga groupπ’
BalasPadamπ Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni yeπ’π
1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.
2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺ππ»
3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.
4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.
5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.
Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.
Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .πͺπΌ
▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570