Selasa, 26 Mac 2013

Resepi Kek Batik Lapis

Hari ini saya tak tau nak buat apa, jadi saya pun bukak la FB cari-cari resepi yang senang utntuk saya buat eksperimen.. Cari punya cari, jumpa la resepi kek batik lapis ni.. Bahan-bahan pun mudah sangat untuk dibeli dikedai. Jadi, ape lagi, saya pun terus sambar bahan-bahan yang ade kat daput tu. Mungkin resepi ini ramai yang dah tau, dan mesti ramai yang dah cuba.. tapi yakpe la, mingkin jugak maih ade orang yang belum tahu dan belum cuba lagi. Mari kita berkongsi resepi ini ye.. 




Maaf, agak messy & susunan saya tak cantik.. Nanti kalau awak-awak semua buat, susun kasi cantik ah..

Resepi Kek Batik Lapis
Oleh ; Hazwani Abdul Halim@buku resepi

Bahan-bahan
250g biskut marie
3/4 tin susu pekat
2 sb serbuk koko
150g butter
3 biji telur gred A
1 sk serbuk nescafe
1 sk esen vanila
2 sb air (optional)
2 tbs susu pekat manis (yang ini saya tambah sendiri sebab nak rasa manis skit)

Cara-Cara
Sediakan loyang dan alaskan dasar serta bahagian tepi loyang dengan baking paper/grease proof paper.
Satukan semua bahan dalam periuk kecuali biskut dan butter, kacau rata.
Panaskan bahan tersebut dengan api kecil. Apabila sudah agak sebati, masukkan butter dan kacau lagi hingga adunan pekat dan berbintil2.
Matikan api, tuang sesenduk adunan kedalam loyang, ratakan dengan sududan aturkan biskut marie menutupi adunan coklat tersebut. Ulang proses melapis sehingga kesemua adunan habis diakhiri dgn lapisan coklat.
Selesai lapisan terakhir, ambil lebihan baking paper dan tekan permukaan kek supaya kek rata dan padat.
Sejukkan kek, seelok-eloknya semalaman sebelum dipotong menggunakan pisau tajam yang dicelup air terlebih dahulu. Sedia dihidang. 

Gambar asal dari
http://www.facebook.com/bukuresepi . Cantik je kan..
Jauh benor ngan yang saya buat. haha..














Tiada ulasan:

Catat Ulasan