Secara umumnya, keju dihasilkan daripada bahan asas seperti susu lembu, kambing atau kerbau melalui proses mendadih. Di mana bahan dadih pejal akan dipisahkan dengan dadih susu. Keju mengandungi pelbagai khasiat seperti protein, kalsium dan lain-lain.
Krim Keju (Cream Cheese)
Pic from wiki.ubc.ca |
Di pasar raya biasa, krim keju dijual dalam kotak kecil yang beratnya 250gm. Jenama yang biasa ialah Philadelphia. Keju ini telah ditambah krim dan mengandungi kandungan lemak susu sehingga 45%. Ia berwarna kuning susu dan paling sesuai membuat pelbagai jenis kek keju. Ia mudah lembut pada suhu bilik dan lebih senang untuk diputar bersama dengan gula. Ada juga krim keju jenis spreadable cream cheese dan tidak sesuai membuat kek. Ia lebih sesuai untuk disapu dengan roti.
Keju Cheddar
Pic from images.yourdictionary.com |
Keju Cheddar mempunyai tekstur yang agak keras dan ia tidak cair walau dibakar dalam suhu yang tinggi. Oleh itu ia lebih sesuai untuk hiasan atas roti, piza, kek atau biskut. Keju cheddar terdapat dalam bentuk kepingan boleh dimakan begitu sahaja dengan roti.
Keju Mascarpone
Pic from heavenlytiramisu.com |
Keju Mascarpone pula adalah sejenis keju krim yang bermutu tinggi dan sesuai untuk membuat kek. Namun ia agak mahal dan sukar di dapati di pasaran tempatan.
Keju Mozarella
Pic from almadina1.biz |
Keju Mozarella digunakan untuk hiasan atas pizza topping kerana ia akan cair dalam suhu yang tinggi. Apabila ditarik, ia akan membentuk seperti tali pada pizza tersebut.
Keju Parmesan
Pic from www.wisegeek.org |
Sering digunakan dalam masakan ala Barat seperti pasta dan lain-lain. Di pasaraya, keju ini dijual dalam bentuk serbuk dan lebih mudah dicampurkan dalam masakan.
Terdapat lagi bermacam-macam jenis keju yang lain yang ada dipasaran.
Saya harap, dengan sedikit penerangan ini, anda dapat memahami serba sedikit tentang jenis-jenis keju yang biasa digunakan dalam masakan harian di negara kita ini.
*Sumber dari Majalah Variasi Hidangan Berkeju
*Sumber dari Majalah Variasi Hidangan Berkeju
tq kham atas perissian ini.
BalasPadamskrg saya dah faham hehe
Sama2.. :)
PadamEmm...baru faham. Tq 4 info!
BalasPadamSama2..😉
Padamowhh..macam tu rupenye..boleh saya tahu,jenama mascarpone cheese yang halal yang terdapat di malaysia?
BalasPadamkeju mozarella boleh jdkn topping kek x?
BalasPadamkeju mozarella boleh jdkn topping kek x?
BalasPadamTq for the info..😃
BalasPadamMuhammad Iman Nashriq, berumur 2tahun mengidap penyakit lelah atau asma sejak berumur 5bulan. Adik ni berulang alik ke hospital sejak umur 5bulan sebanyak 3minggu sekali untuk buat rawatan sehinggalah dia berumur 2tahun. Tapi tetap tak nampak apa2 perubahan makin sembuh ke atau makin baik,tetap sama saja. Ibu cuba memberi rawatan tradisional lain tapi tak ada juga perubahan, keadaan anaknya masih sama. Beliau bersyukur sangat apabila bertemu jus ni daripada seorang kawan, Iman tak perlu lagi dah pergi hospital buat rawatan. Batuk2 biasa ada tapi yang ketaranya Iman dah tak ada semput-semput dan sesak nafas macam dulu lagi. Kalau dulu 3kali sebulan kena pergi sedut gas, sekarang tak perlu lagi. Alhamdulillah.
BalasPadam..........................................................................
Dan ramai lg psakit2 yg gunakan produk ni sembuh dari masalah lutut kronik,kanser dan lain2 yg guna produk jutawan herbs ni. Ini kenyataan bkn rekaan untuk melariskan produk semata2. Benda elok harus dikongsi agar sama2 dapat manfaat,okay.
Nanti boleh hubungi En. Mohd Zuhairi dn pm sendiri testimoni2 td tu yer..��
9)Jadi saya mintak pd sape2 yg ada sakit kanser x kisah lah kanser apa pon...Call atau terus wasap Pengasasnya sendiri okay����
En. Mohd Zuhairi - 017468 7570
��Yg penting ubat nya MAMPU DIBELI dan mujarab..mudah mudahan aaminn..����
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570
��kalau wasap lambat balas(biasa nya sebab ramai yg wasap dia.)
Tp nanti dia akn blas jugak yer..
#sharepadayangmemerlukan
#sharing is caring