Selasa, 19 November 2013

Macaroon

   Hai semua..tengah buat ape tu? Ibu2, kakak2 & adik2 sekalian cuti sekolah ni buat ape? Kalau saya, cuti skolah ke tak cuti skolah same je.. Aktiviti sebagai suri rumah sepenuh masa berjalan seperti biasa. sebab anak2 tak sekolah lagi..hee.. Bila saya rasa boring asyik mengemas je kan, ni la keje saye.. Ngadap Blog saya ni. Kemas kini mana yang tak sedap mata memandang dan buang mana yang tak berguna. Ha kau, last2 semua aku buang.. hee.. Tipu jee..

  Hari ni saya nak kongsi resepi macaroon dengan anda semua. Resepi macaroon yang saya dapat ni rasanya memang manis. Sebab macaroon ni memang asalnya manis.Tak digalakkan makan banyak. Lebih-lebih lagi sesiapa yang ada kencing manis. Potong kaki punyaaa.. 

  Ok la semua, kepada Ibu2,kakak2 dan Adik2 yang tak tahu nak buat ape, boleh la cuba buat resepi ni. Senang je ni. Adik2 yang tengah cuti sekolah digalakkan untuk cuba buat, tapi yang bawah umur tu buat dengan ibu ye. Jom kita...


Bahan-bahan

  • 2 biji (80gm) telur putih L ize
  • 60 gm gula kastor
  • 80 gm almond powder (kat kedai bakery ade jual. kalau kisar sendiri, pastikan betul-betul halus)
  • 120 gm gula aising
  • sedikit esen vanila
  • Inti ape2 je. (saya guna yang paling senang, inti coklat)

Cara-Cara

1.Dalam bekas lain, ayak almond powder dengan gula aising.ketepikan.
2.Pukul putih telur dengan gula kastor sehingga berbuih. Masukkan esen vanila pukul lagi sehingga kembang/bertanduk ( bila terbalikkan mangkuk putih telur tu tak jatuh).
3.Masukkan bahan yang diayak tadi ke dalam putih telur sedikit demi sedikit.Kacau perlahan-lahan macam nak buat kek.
4.Masukkan adunan yang dah siap ni kedalam piping bag. (tak kisah la, beli yg ready use atau buat sendiri)
Picitkan adunan ke atas kertas baking paper yg dah diletakkan diatas dulang. (saya ambil duit syiling 50 sen, tekap atas baking paper, jadi semua saiznya nanti sama besar.jangan lupa jarakkan antara satu sama lain). 


Tekap guna duit 50 sen dan jarak-jarakkannye

5.Ambil tooth pick, pecah gelembung-gelembung yang timbul dipermukaan.
Biarkan macaroon selama 30-40min. Sentuh dengan jari, jika kering dan tidak melekat, macaroon dah sedia untuk dibakar.
6.Bakar dalam oven dengan suhu 150d selama 20 min. bergantung pada oven masing2.

~Selamat Mencuba~

Sumber resepi : Yani
Credit to Kak Azlita Masam manis
















Tiada ulasan:

Catat Ulasan