Sabtu, 16 November 2013

Resepi Biskut Short Bread Marble

Hola.. Selamat petang semua.. Petang ni saya nak kongsi resepi biskut dengan anda semua.. Biskut Short Bread Marble. Mesti ramai yang kenal biskut ni kan? Rupa yang menarik dan rasanya yang sedap.. Biskut Ni salah satu biskut kegemaran saya ni.. Saya pun lupa dari mana sumber resepi saya dapat ni. Dah lama saya simpan. hee.. Saya dah cuba buat, rasanya memang sedap, rasa lemak2 gitu.. Sebenarnya saya lebih suka buat kek dari biskut.. buat biskut macam susah je.. macam leceh je.. macam tak sabar je.. hee ;P
Jom kita intai2 resepi ni..


Bahan-Bahan

220 gm Mentega
250 gm Tepung gandum
70 gm Gula kastor
2 sudu Makan tepung beras

Bahan Coklat Marble

200 gm Coklat masakan
1 sudu teh Shortening
50 gm Coklat putih (untuk hiasan)

Cara Memasak

  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang.
  2. Kemudian, masukkan tepung gandum dan tepung beras yang telah diayak. Kemudian, Gaulkan hingga menjadi adunan.
  3. Tuangkan adunan kedalam acuan empat segi dan bakar pada suhu 160c selama 20 minit. Sejukkan. (saya guna loyang empat segi jenis 'loose tin' yang boleh tolak dari bawah sebab memudahkan proses tuang coklat)
  4. Untuk bahan marble, cairkan coklat masakan dan campurkan bersama shortening
  5. Tuangkan keatas biskut dan ratakan
  6. Letakkan sedikit coklat putih dan lorekkan coraknya. Biarkan sejuk dan kemudian barulah dipotong.



Macam ni la hasilnya. Korang boleh tukar corak. 
Tukar coklat susu dengan coklat putih, dan lorekkan dengan coklat.





~SELAMAT MENCUBA ;) ~

Sumber : Terima kasih kepada yang empunya resepi.. mantap!


5 ulasan:

  1. Assalam,

    Coklat putih tu nak kena cair kan dulu ke?

    BalasPadam
    Balasan
    1. w'salam.. ye saya..cairkan kedua2 jenis coklat tu dulu.. ratakan coklat dark dulu, and then
      coklat putih masuk dlm piping beg, kita garis2kan sebaris2,baru kita lorek untuk buat corak.. :)

      Padam
  2. Sy ade prob la...sy try buat kuih ni...tp bile last step..nk keluarkn die dr loyang..msti hancur...ade care x tok tlg msalah sy

    BalasPadam
  3. Maybe boleh guna baking paper dalam baking pan sebelum bake shortbread supaya senang angkat bila dah siap? Or keraskan dalam fridge dulu

    BalasPadam
  4. kalau campurkan mentega dengan butter boleh ker??

    BalasPadam