Jom kita intai2 resepi ni..
Bahan-Bahan
220 gm Mentega
250 gm Tepung gandum
70 gm Gula kastor
2 sudu Makan tepung beras
Bahan Coklat Marble
200 gm Coklat masakan
1 sudu teh Shortening
50 gm Coklat putih (untuk hiasan)
Cara Memasak
- Pukul mentega dan gula hingga kembang.
- Kemudian, masukkan tepung gandum dan tepung beras yang telah diayak. Kemudian, Gaulkan hingga menjadi adunan.
- Tuangkan adunan kedalam acuan empat segi dan bakar pada suhu 160c selama 20 minit. Sejukkan. (saya guna loyang empat segi jenis 'loose tin' yang boleh tolak dari bawah sebab memudahkan proses tuang coklat)
- Untuk bahan marble, cairkan coklat masakan dan campurkan bersama shortening
- Tuangkan keatas biskut dan ratakan
- Letakkan sedikit coklat putih dan lorekkan coraknya. Biarkan sejuk dan kemudian barulah dipotong.
Macam ni la hasilnya. Korang boleh tukar corak.
Tukar coklat susu dengan coklat putih, dan lorekkan dengan coklat.
~SELAMAT MENCUBA ;) ~
Sumber : Terima kasih kepada yang empunya resepi.. mantap!
Assalam,
BalasPadamCoklat putih tu nak kena cair kan dulu ke?
w'salam.. ye saya..cairkan kedua2 jenis coklat tu dulu.. ratakan coklat dark dulu, and then
Padamcoklat putih masuk dlm piping beg, kita garis2kan sebaris2,baru kita lorek untuk buat corak.. :)
Sy ade prob la...sy try buat kuih ni...tp bile last step..nk keluarkn die dr loyang..msti hancur...ade care x tok tlg msalah sy
BalasPadamMaybe boleh guna baking paper dalam baking pan sebelum bake shortbread supaya senang angkat bila dah siap? Or keraskan dalam fridge dulu
BalasPadamkalau campurkan mentega dengan butter boleh ker??
BalasPadam