Untuk pengetahuan anda, Resepi Apam ni saya dapat dari www.apampolkadot.com.. kalau tak silap la.. sebab tahun lepas kot saya google resepi ni.. takpun 2 tahun lepas.. eh, yg mana satu ni.. Kasi Hantam saja la.. Saya dapat 1 resepi, tapi 2 cara mengadun yang berbeza. Nak tahu? hehe.. jeng jeng jeng (ayat feveret ni).. sekali lagi.. Jeng jeng jeng..hehe.. saya bagi 2 cara, anda cuba semua dan pilih mana yang rasanya lebih sedap k.hehe..jahat tak kite? ala, nak soh eksesais skit je.. kasi keluar semua peluh-peluh manja.. hihi.. Jom tengok resepinye.
*mintak maaf, tiada gambar disertakan semasa prose mangadun di jalankan sebab laptop kena format balik tanpa disengajakan..huhu..habis semua gambar kuih2ku..
Resepi Apam Polkadot
Bahan-Bahan
275g Tepung gandum220g Gula Castor
3 Biji Telur gred B (untuk cara 1, asingkan putih telur dan kuningnya)
1 tsp Baking powder
1 tbs ovalete
150 ml susu full cream (saya pakai dutch lady)
1 tsp esen vanila
Pewarna makanan (sekurang2nya 2 warna)
Inti strawberry/blueberry/kaya (saya suka kaya)
cawan merah / lompang
Paper cup ikut saiz lompang
cara masak - kukus
Cara 1
1.Panaskan pengukus2.Dalam satu bekas besar, pukul putih telur hingga kembang (bila terbalikkan mangkuk, adunan tak jatuh atas kepala kita,maknanya dh ok la tu)
3.Masukkan kuning telur, esen vanila, dan ovalete kedalam mangkuk adunan putih telur, pukul lagi sehingga kembang, ringan & pekat (macam adunan kuih bahulu)
4.Bila dah kembang, masukkan tepung diselang-selikan dengan susu..dimulakan dengan tepung diakhiri dengan susu. contohnya : Tepung -> Susu -> Tepung -> Susu -> Tepung
5.Warnaka adunan kepada dua bahagian. Contohnya , merah jambu dan ungu.
6.Masukkan adunan kedalam piping beg dgn salah satunya menggunakan nozel bulat utk proses dot2 nanti.
7.Bila dah siap adunan, masukkan adunan berwarna merah jambu kedalam cawan lompang yang dah siap diletakkan paper cup, tuang suku cawan,kemudian masukkan inti yang kita nak, tuang lagi adunan sampai hampir penuh paper cup tadi.
lompang yang saya selalu guna |
9.Bila dah selesai semua, dot2kan adunan berwarna ungu di atas adunan berwarna merah jambu tadi.
10.Kukus selama 10-15min.
Cara 2
Cara nombor dua ni agak mudah, tapi kebanyakan yang ikut cara ni, selalunya tak menjadi.. Kalau nak cuba, apa salahnya..
1.Masukkan semua bahan, dengan menggunakan mixer, pukul sampai adunan kembang dan pekat.
2.Selepas itu boleh ulangi langkah 4 - 10 seperti cara 1 di atas.
cantiknya
BalasPadamterima kasih Blusher Merah
PadamPewarna purple, kuning dll tu beli jenis apa? 1st timer. Br berjinak2 nak buat kuih..
PadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Padam