Ahad, 13 April 2014

Birthday Cake untuk Suami Tercinta..




Assalamualaikum & Selamat petang semua..
Untuk pengetahuan semua, Baru2 ni saya ada buatkan kek birthday untuk suami saya.. Kek simple, Tapi sedap.. Saya dapat resepi dari sewangibungamelor.blogspot.com. Saya cuma dapat resepi buat kek saje tau, krim nye saya pandai2 buat sendiri.. Kalau kwn2 semua nk buat cream, buat la krim yang kawan2 semua suka makan k.. Suami saya jenis yang tak makan2.. Dari lauk, sampai la ke kuih2.. kalau makan pun, sikiiittt je.. nak jaga hati bini kot..hee.. Tapi takpe la.. mmg sejak azali lagi selera nya mcm tu.. huhu.. Dah tak tau nak buat kek ape utk suami, saya pun buat la kek span coklat bentuk Love gitu.. Saya buat untuk makan sendiri dengan suami dan anak2 saya.. Nak elakkan anak2 saya makan manis banyak sangat, Separuh lagi saya bagi pada makcik saya yang dok berdekatan dgn saya.. heee..




Keratan rentas X-Y.. hihi..




Amboii.. Seronok sakan kak long dapat tiup lilin.. Birthday kak long bulan 7 kang..sabar eh..huhu..



Kek Span Coklat

by : sewangibungamelor.blogspot.com


Bahan-bahan 

*4 biji telur
*125 g gula castor
*100 g tepung naik sendiri
*25 g serbuk koko
*50 g air (saya pakai susu full cream)
*12 g ovalet
*1/2 sdt baking powder
65 marjerin cair

Cara-cara




1. Putar kesemua bahan bertanda (*) selama 8-10 min dengan mesin pemutar




2. Masukkan marjerin cair perlahan-lahan & kacau hingga sebati. (Jangan kacau terlalu lama supaya span tidak berminyak)





3. Tuangkan adunan kedalam tin pembakar yang telah dilenser dengan marjerin dan taburkan tepung.(saya tak tabur tepung pun)





4. Bakar dalam ketuhar bersuhu 190dC selama 10-30 min (*saya bakar dengan suhu 180dC dan bakar selama 40min atau hingga masak)




Untuk Buttercream nya pulak.. saya buat coklat buttercream.. sebab dlm peti sejuk saya dah standby buttercream dan coklar ganache lebihan dari orang order hari tu.. Jadi, saya cuma perlu campur2 kan ikut suka hati saya sampai saya rasa puas hati dengan rasa nya.. Hasilnya, adik sepupu saya cakap sedap sangat, sampai dia tak nak kongsi kek tu dengan org lain..ish ish ish.. tak patut..tak patut.. Ok la, ni cara saya buat buttercream saya sendiri.. Sukatan agak2.. Kalau rasa susah, rujuk resepi chocolate ganache yg saya dah bagi tu.. Nanti bila dah buat buttercream, tinggal nak tambah2kan kat buttercream tu je.. tambah sesedap rasa..huhu . Jom tengok dan cuba paham..huhu..

*krimwell & shortening hampir sama.. bezanya, shortening kasar sikit, bau tak wangi, Krimwell pulak agak lembut & bau wangi dr shortening.. (ini dari pemerhatian saya sendiri ye)


BUTTERCREAMKU..



1 cup Shortening






1/2 cup Krimwell






1/2 tsp vanila esen




2 1/2 - 3 cwn gula aising yang dah diayak, kalau tak manis, tambah sendiri (rajin2kan tgn ayak gula tu kalau nak buttercream tu smooth je k)
* kalau tak smooth jugak, boleh tambah 2 Tbs susu)


Cara-cara

1-Putarkan shortening & krimwell sampai creamy saje. 
2-Masukkan vanila esen
3-Tambahkan gula aising sedikit demi sedikit. Putar sampai sebati & smooth (low speed)
*kalau rasa2 krim ni tak cukup, bleh double kan resepi ye.
4- Dah siap buttercream, ambil sedikit buttercream, asingkan dalam mangkuk lain, campurkan dengan chocolate ganache. Campur sesedap rasa k.. yang lebihnya buat stuang 1 biji kek nanti.. ok siap.. 

* Untuk resepi Choc Ganache, rujuk list Chocolate Ganache k.
*tak sempat nak amek gambar step by step.. Hensetku problem.. haishh.. mcm nak tukar henset samsung s5 jek.. tak pun samsung note3 ke..haha.. tak habis2 garu kepala kang cik abg saya tu.. hihi.. Jom tgk gmbr yg saya sempat snap.. 3 keping je pun.. heee..





Saya potong 2 kek ni.. Saya potong pakai pemotong khas.. Pemberian kakak ku.. kalau saya, malas nak beli..haha..




Kat tengah tu saya layer dengan choc buttercream.. Bila dah letak lapisan sponge kek yang atas, ulang langkah yang sama.



Ni la hasilnya lepas saya salut choc buttercream tu kat semua bahagian.. Masukkan dalam peti sjuk sekejap.. agak2 dah beku, Tuangkan Choc Ganache dr bahagian tengah.. Nanti choc ganache tu akan meleleh kesemua bahagian. 
Dah ok, Masukkan lam peti sejuk sekejap.dh beku choc ganache tu,bleh la bersihkan papan lapik yang comot tu.. Hiaskan mengikut citarasa kawan2 semua ye..

~Selamat Mencuba~

10 ulasan:

  1. Asslm kak..saya blogwalking.selamat berkenalan.

    BalasPadam
  2. Wsalam sis..terima kasih sudi walking2 kat blog akak ni.. Selmat berkenalan juga.. Boleh ke boleh? Hihi..

    BalasPadam
  3. thanks ye sharing...slm perkenalan dari saya ;)

    BalasPadam
  4. Macam sedap je ☺😉😊

    BalasPadam
  5. Macam sedap je ☺😉😊

    BalasPadam
  6. Salam sis...bleh whatsapp sya tak 0149268345..sya nak tnya pasal ni..

    BalasPadam
  7. Kak kek ni guna loyang berapa inci yaa

    BalasPadam