Assalamualaikum.. Hai semua.. sebelum ni, saya ade share resepi lidah kucing, mungkin ade kawan2 yang rasa agak rumit nak buat biskut tu.. Jadi kali ni, saya nak kongsi resepi yang mudah dan simple jek dengan kawan2 semua.. Asalnya resepi ni ada bahan2nye banyak jugak.. Tapi itu tak jadi masalah.. bak kata kakak saya, "kita yang buat dia"... hihi..
Biskut yang saya maksudkan ni biskut Crunchy Cornflakes.. Bahan2 asal ada choc chip & almond nibs.. Tapi saya dah ubah jadi bahan2 yang simple, jimat, & senang dibeli dikedai.. Maaf la ye, dh malam2 macam ni baru ada masa nak menaip resepi untuk dikongsikan dengan kawan2 semua.. Siang saya busy.. busy, membaking dan ZZZzzzzzz...heeeee..
Jom tengok resepi..
Crunchy Cornflakes
Bahan-bahan (A)
180 gm cornflakes (diramas)
600 gm tepung gandum
120 gm choc rice
Bahan-bahan (B)
580 gm butter
300 gm gula castor
2 biji kuning telur
2 tsp esen vanila
1 tsp moccha flavour (optional)
cawan kertas secukupnya
Hiasan
buah Cherry potong
coklat masakan utk lorek (optional)
*Boleh dapat 150+ biji
*Boleh dapat 150+ biji
Cara-cara
Satukan bahan-bahan (A), ketepikan
Dalam bekas besar, masukkan butter dan gula castor, Pukul hingga agak berkrim.. Agak2 dah berkrim, masukkan kunign telur, pukul lagi hingga sebati, kemudian, masukkan esen vanilla & moccha flavour, kacau sebati.
Kaup balikkan bahan-bahan (A) didalam mangkuk butter.. Kaup balik bahan-bahan (A) sedikit demi sedikit sehingga habis kesemuanya..
Macam ni la hasilnya bila semua dah dikaup balik dengan sempurna.. Mudah kan?
Seterusnya, ambil sudu, cedokkan adunan dihujung sudu dan masukkan kedalam cawan kertas yg dah kita sediakan. Buat sehingga habis kesemua adunan. Lepas tu, boleh la kita hiaskan dengan ceri potong..
Bakar suhu 160c selama 20minit atau sehingga masak keperang-perangan.
Bila dah agak sejuk, lorekkan dengan coklat masakan, tggu hingga coklat masakan mengeras, boleh la disimpan dalam bekas kedap udara.
Resepi Asal
RESEPI BISKUT RED PEARL
SOURCE: JOJO FnR
Bahan-bahan
150 g butter, suhu bilik
150 g tepung gandum
75 g gula castor
60 g cornflakes
50 g choc chips
25 g almond nibs
1 tsp esen vanila
cherry merah dihiris halus dan memanjang
1 biji kuning telur
Cara-cara
Pukul butter dan gula hingga sebati
Campurkan kesemua bahan kering kecuali cherry merah. Kacau sebati menggunakan sudip kayu.
Guna 2 garfu, jemputkan adunan keatas dulang pembakar yang diletakkan baking paper.
Sapukan kuning telur.
Bakar pada oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu.. 175c, 20-25min, bergantung pada oven masing-masing atau hingga tepi-tepi biskut agak keperangan.
~SELAMAT MENCUBA~
Tiada ulasan:
Catat Ulasan