Rabu, 30 Oktober 2019



Dah banyak resepi donat yang saya cuba. Dari berbayar dan yang saya cari di internet dan media sosial. Ini antara donat yang resepinya senang yang amat nak cari, dan senang nak uli, dan menjadi dengan kembang dan lembut. Korang dah boleh cuba buat sekarang. Sempat lah nak buat minum petang.

 Tengok resepi kat gambar ye. 😉


Donat mudah
===========
Resepi asal : Sue Syafieqa Balqis

Step 1

Bahan
1/2 paket Yis
2 sudu makan gula
2 sudu makan susu pekat manis
1/2 cawan air. 

Gaulkan semua, dan biar kembang



Step 2
2 sudu makan tepung gandum
1/2 cawan air masak

Masak dengan api perlahan. Tak lama, sekejap je dah masak. Tak sempat nak mendidih le, menggelegak ke, memang sekejap sangat.


Ni hasilnya. Katanya, ini lah rahsia pelembut donat.


Step 3
500g tepung gandum
1 sudu makan ovalete
Secubit Garam
3 sudu makan minyak masak
1/2 cawan air sejuk yang ada ais

Cara
Masukkan semua bahan kat atas ni, lepas tu masukkan yis sikit - sikit. Akhir masukkan air ais sikit - sikit sampai ulian tu cantik.


Step 4
Ni hasil lepas saya uli adunan tepung. Sado jugak la dibuatnye. Saya uli sampai jadi lembut,  licin, dan naik kembang sikit. Uli pakai tangan tau korang. Mana tak sado. 

Lepas uli, rehat 10 minit. 

Lepas 10 minit, bulat2kan. Dan cucuk kat tengah. 

Lepas tu, rehatkan lagi 10-15 minit. Baru lah goreng.


ni masa lepas cucuk kat tengah.


Lepas cucuk tadi dah rehat 10-15 min kan? Ni dia dah kembang. Pusat dia hilang. Hahaha.. Sebelum goreng, sy cucuk sikit bagi berlubang.


Pastu gorengkan api slow



Tengok dalam dia.. Cantikkan?



Comeiii ngat aih.. Saje buat comei, nak bagi budak makan. Ni donat yang saya dah frozenkan. Saya dah goreng siap-siap, lepastu saya biarkan suhu bilik dan letakkan gula. 


Hasilnya masih sedap macam baru buat. Dan paling best masih lembut.
Selamat mencuba korang. 




Tiada ulasan:

Catat Ulasan