Ahad, 27 Oktober 2019

Souffle Pancake Jepun



My 1st trial was like ๐Ÿ˜ณ๐Ÿ˜…๐Ÿ˜† Rentung weii..
Sebenarnya ni pancake.. Tapi pancake jenis gedik. Bila kita goyangkan pinggan, dia pun bergoyang tergedik-gedik. Pancake ni agak tingggi sebenarnya bila menjadi. Famous sangat kat Jepun ni. Ni boleh dikategorikan sebagai meringue pancake jugak.

Mari kita semak, antara penyebab kegagalan percubaan pertama saya ni.

Apa yang buatkan pancake ni fail
1. Awal-awal dah salah step mengadun๐Ÿ˜‘
2. Susah sangat nak kawal api dapur ke tahap yang sangat perlahan
3. Non-sticky pan dah tak serupa non-sticky pan.

Dari segi rasa, sedap! Korang kalau dah try, tak menjadi, tenang-tenang dulu. Buat 'pancake' orang kita je lah dulu. Campak tepung, jagung lerai manis, sayuran, boh perasa sikit, cicah dengan sos. Hahaha..

Ni resepinya. Gambar step by step tak ada. Tak cukup tangan dan tak sempat.


๐Ÿฎ Japan Souffle Pancake
-------------------------------------------

➡Bahan-bahan A
2 biji kuning telur
20gram Susu full cream
30gram Tepung serbaguna
1/4 tsp Esen vanila
10gram minyak sayuran

➡Bahan-bahan B
3 biji putij telur
1tsp cuka makan / cuka putih
40 gram Gula halus/castor

Cara penyediaan bahan A.
-------------------------------------------
Masukkan kuning telur, esen vanila, susu full cream & minyak sayuran dalam satu mangkuk. Kacaukan sampai sebati. Pakai whisk je pun boleh. Kacau sampai "foamy", naik bubble halus.

Masukkan tepung, dan kaup balik sampai sebati. Ketepikan

Cara penyediaan bahan B
------------------------------------------
Dalam mangkuk mixer, masukkan putih telur & cuka putih. Pukul putih telur sampai kembang buih halus / foamy.

Masukkan gula sikit-sikit. Dan pukul sampai kembang berkilat.

Ambil adunan A tadi, masukkan suku adunan putih telur tadi dalam mangku A, kaup balikkan. Dah sebati, masukkan semua sisa putih telur tadi, kaup balik sampai sebati.

Cara masak
----------------------
Gunakan non stick pan yang sudah disapu minyak.
Ambil adunan, dan letakkan setompok. Masak api paling kecil.

Tutup dengan penutup dalam beberapa saat/min (masa bergantung pada saiz tompokan adunan & kepanasan api).

Agak-agak dah perang bahagian bawah, terbalikkan, dan tutup lagi sehingga masak. Ulang step yang sama sampai adunan habis.

Dah siap, boleh hiaskan dengan gula icing atau apa2 cream & hiasan buah yang korang suka.

Good luck!๐Ÿ˜‰
.
.
.
AMARAN!
Adunan mudah hangit! Jangan nak main fon konon2 benda tu lama lagi nak masak.
Adunan tak boleh simpan lama2, nanti cair.

My 1st trial.. Rentunggggg


Tiada ulasan:

Catat Ulasan