Semuanya coklat, tapi berbeza warna dan rasa. Dark chocolate ialah coklat gelap dimana rasanya manis pahit. White chocolate ialah coklat putih. Bagi saya coklat putih rasanya sangat manis. Milk chocolate pulak ialah coklat susu, warna coklat, cerah sikit dari coklat gelap. Coklat susu ini ramai penggemarnya. Sebab rasanya yang lemak manis.
Bagi saya, saya suka coklat yang ada rasa manis yang tak keterlaluan yang boleh dimakan dengan kek atau dijadikan pencicah roti. Baru ni bereksperimen dengan bahan yang saya sedia ada.
Timbang punya timbang, tambah sana, tambah sini, campak sana sini, akhirnya saya dapat hasilkan 1 resepi coklat ganache yang saya rasa sesuai sangat untuk dijadikan topping kek coklat moist, dijadikan coklat celup, dan saya dah cuba juga makan dengan roti gardenia.
Tekstur nya kental, berkilat, dan tak terlalu manis. 'Just nice' InsyaaAllah.. Jom tengok resepi saya yang sangat mudah.
Chocolate Ganache Berryl's
Resepi oleh Khamsiyah Mansur
Bahan-bahan
100gram chocolate milk
150gram dark chocolate
50gram susu segar full cream
2 sudu besar madu
1 sudu besar minyak masak
Cara-cara
Cairkan coklat dengan cara double boil.
(Kaedah cairkan coklat menggunakaan mangkuk kaca/stainless steel yang didudukkan diatas mangkuk lain yang berisi air panas)
1)Air diisi kedalame, didihkan dan tutup api.
2)dudukkan mangkuk stainless steel/kaca, masukkan susu full cream + chocolate (milk & dark). Kacau sampai larut
3)dah larut, masukkan madu kacau sebati
4)masukkan minyak masak kacau sebati
*Biarkan coklat sampai suhu bilik baru lah dia akan jadi pekat, likat, berkilat, dan takkan mengeras.
Selamat mencuba😉
Tiada ulasan:
Catat Ulasan