Rabu, 9 November 2022

Sandwich cukup rasa walau tanpa garam

 Dulu.. 


Dulu lah kan, masa ada astro selalu tengok channel masak-masak kat AFC (asian Food Channel). 


Lepas tu teringin lah nak try jugak. Kita pun save cara buatnya. (Save dalam otak😆.)


Macam biasa lah kan perangai orang pompuan,


A few years later (cakap ala sponge bob) 


Taraaaa..  Jadi lah sandwich style sendiri. Tanpa garam, tapi cukup rasa dan kenyang. 😍


Korang cuba lah ek. Meh kita sihat sama-sama😁 scroll gambar satu persatu tau. 


Share lah kat wall korang walaupun tahu nanti ditelan zaman pun tak buat². Hahaha😂 Jangan ambil hati korang, melawak ja. Tapi betul kan?😝😝


#sandwich 

#makanansihat



1. Bahan - bahan

2 biji telur (buat scramble egg) 
2 keping roti
Bawang putih (3 ulas dipanggang dengan non stick pan ) 
Cherry tomato, sayur salad (secukupnya) 
Black & white pepper (secukupnya) 
Olive oil ( secukupnya) 
Madu (secukupnya) 
Apple vinegar (secukupnya)



2. Bawang putih ni saya panggang guna non stick, letak olive oil skit. Panggang sampai lembut, kemudian lenyek² mcm ni dan gaulkan kan kat telur scramble.



3. Lepas dicampurkan semua bahan, gaulkan sebati



4 .Apple vinegar@cuka epal. Kadang saya tuang sesudu makan dalam secawan air. Not bad rasa dia. Ingat tekak x leh telan, ok je rasa dia. Brand lain tak pasti macam mana rasanya. Tapi yang ini sedap.



5. Camni rupa lepas digaul



6.Susun atas roti, pastu hempapkan roti lagi kemudian potong supaya mudah dimakan.



7. Macam ni lah rupa bila dah siap. Salad yang dah gaul sebati tadi tu banyak lebih, makan macam tu pun sedap. 😋😋


Yang ini saya buat makan malam. Telur tukar kepada isi ayam yang dipotong² kemudian dipanggang dengan olive oil sikit. Bahan lain sama ja dengan bahan sandwich tadi.

Selamat mencuba, semoga sihat selalu😘


Tiada ulasan:

Catat Ulasan