Cerita Kali ini saya nak kongsi dengan korang ialah sambal nasi lemak yang saya beli dari seorang peniaga di Pineng baru - baru ini. Asalnya terliur nak rasa sambal sotong, eh tiba-tiba terbeli kombo 4. Nak tau kenapa beli sampai 4, baca sampai habis tau.
Nak tau apa mak saya cakap lepas saya buka sebotol? MAK cakap, S.E se, D.A.P dap, SEDAP.. haaa…Sedap sebab sambal tu kena dengan selera mak sebagai orang tua. Korang baca lah kat bawah nanti mana satu sambal yang jadi kesukaan mak.
Sebelum saya pergi lebih jauh, saya nasihatkan korang semua baca sampai habis na. Kerana membaca itu jambatan Pulau Pinang. Eh, jambatan Ilmu. Hihihi.. Kena lah baca sampai habis, baru lah maklumat sampai pada pembaca. Merapu sikit, gurau-gurau sikit biasalah kan. Jangan ambil hati tau korang.
Kembali ke cerita asal, Sambal ni saya beli dari salah seorang peniaga yang post iklan sambal kat story whatsapp. Masa tu nampak gambar sotong dengan saiz besar. Dalam hati cakap, macam sedap je.. Teringin nak rasa, tapi dalam masa yang sama, dalam kepala ni ‘dok pikiaq macam-macam' kata orang kedah.
Takut sambal tak kena dengan selera kita lah, takut sambal terlebih manis ke, bau rempah tak cukup masak ke, sambal basi, dan takut harga mahal tapi tak berbaloi.
Kita nak beli benda nak masuk perut, memang agak cerewet. Kalau tidak, tak kan lah ada slogan “customer always right”. Tapi kadang tak boleh guna ayat tu, naya peniaga oii.. Ooppss.. huhu.. Jadi, saya pun ‘mesej peribadi’ akak yang jual tu. Orang melayu cakap ‘PM’. Hahaha..
Aduh, nak cerita pasal sambal je pun tapi berjela-jela. Hahaha.. Bukan apa, rasa excited tau nak cerita kita ni beli sambal sedap dan saya rasa murah bila dibandingkan dengan kuantiti dan kualiti yang diberikan.
Sebelum tu, saya nak kenalkan sikit akak yang jual sambal ni. Namanya Ayu, pernah jadi cikgu tadika, dan berniaga nasi lemak di pineng. Sebab tu kat balang sambal tu ada sticker Nasi Lemak Cikgu Ayu.
Sambung cerita, saya pun pm lah kak ayu, tanya harga sambal sotong berapa ringgit. Tapi kan, bila kak ayu reply, terkejut tau dapat tau harga kak ayu jual murah. Sambal sotong rm 10 / balang. 1 balang isi padat 300g.
Murah kan? Wow gitchuuu..
Kak ayu cerita lagi, Sotong tu kak ayu proses sendiri untuk kembangkan, 2 hari baru dapat bersih mcm tu.
Seperti diawal cerita tadi, kak ayu ada 4 jenis sambal semuanya.
1) Sambal ikan bilis petai,
2) Sambal ikan bilis kacang,
3) Sambal sotong,
4) Sambal ikan kering dari ikan talang.
4 sambal dalam 1 pinggan dimakan dengan nasi panas
Harga 3 botol hanya rm37. Kalau beli 4 botol rm50. Korang tau apa yang buat saya tak puas hati? Harga dah termasuk kos pos tau. Dalam hati ni ngomel jugak lah, kenapa jual murah ni, semua barang dah naik. Saya pulak jadi kesian kat kak ayu. Semoga sambal kak ayu meletops-letops, laris di pasaran.
Back to story, terus saya bagi tau kak ayu, saya nak 4 botol terus, walaupun ikan masin tak berapa makan, tapi fikir mak makan ikan masih, husband pun makan ikan masin, beli je lah semua boleh makan. Jadi, lepas setel urusan, Kak ayu pos hari tu jugak, sebab kebetulan hari tu adalah hari kak ayu pos barang.
Oh ya, kak ayu pos barang setiap hari selasa dan rabu tau. Paling best, kak ayu pakai pos laju. Masa saya order, esoknya dah sampai. Servis pantas! Terbaikk!
Sampai ja barang, terus buka. Pertama, kotak ada window, nampak dalam, buka kotak, setiap balang ada wrap, ke tiga, satu balang pun tak ada sambal atau kesan minyak tumpah. Baru unwrap dah rasa seronok dan rasa “eh, comelnye packaging”. Saya sejenis perempuan suka benda comel. Hahaha..
Kotak comei, ni pun kira kos tau. Syukur dapat makan sambal sedap, tapi harga murah.
Tiba lah rasa nak merasa. Sambal pertama adalah sotong.
Ambil nasi panas, cedok sotong. Uishhhhh, kepingan sotong tu boleh tahan besar jugak, saya jangkakan yang ada dalam botol tu potongan keping-keping kecil. Terus terang saya cakap, rm 10 sebotol memang berbaloi-baloi. Part paling best, tekstur sotong tu ngam masaknya, bersih, tak kenyal dan boleh dicarik-carik isinya. Makan pun puas hati!
Tapi disebabkan mak tak habis cakap sedap, saya pun cuba lah. Weiii, serius sedap! Sambal cili hijau tapi tak pedas sangat. Rasa dia just nice! Isi banyak. Buah Petai tu rangup! 1st time makan petai, rasa macam tak percaya kat diri sendiri. Hahahaha..
Sambal ikan bilis petai
Sampai giliran sambal ikan masin, hati dan perasaan ni berdebar, dup dap dup dap. Nak makan ke tak eh. Hahaha.. saya bukan sejenis manusia yang makan ikan masin dan agak memilih kalau nak makan dan biasanya makan ikan masin gelama yang jual kat tesco tu ja. Itu pun sebab ikan keringnya nampak bersih dan elok. Jenis yang bersambal tak pernah.
Sambal ikan talang masin
Sambal Ikan masin kak ayu ialah ikan talang yang dipotong dadu. Saya cedok sepotong, hmmmmm… not bad, rasa dia sedap bila dah gabung dengan sambal dan tak terlalu masin. Kadang ada ikan masin yang rasanya masin sangat. Saya suka yang kurang masin walaupun namanya ikan masin. Hahaha..
Banyak jugak sambal dan isinya.
Setakat ni. Sambal sotong, sambal ikan masin, dan sambal ikan bilis petai, quality check, Excellent! Semua sedap!
1 lagi belum buka, sambal ikan bilis. Masa tu anak yang 2nd twin minta dibuatkan bubur. Jadi, alang-alang buat bubur lebih sedekah secukupnya kat jiran-jiran terdekat. Teringat ada sambal ikan bilis belum buka, why not kan kongsi kesedapan sambal ni sekali dengan orang lain. Saya letak sikit atas bubur bersesuain dengan kuantiti bubur. Nak ikutkan hati, nak letak sayur kangkung tumis sekali, tapi tak larat nak tumis kangkung. Penat kacau bubur berjam. Hahaha..
Buat bubur lebih, letak sambil bilis cikgu ayu untuk dikongsi bersama jiran terdekat.
Secara ringkasnya, semua sambal yang saya dapat, sedap, puas hati dan harganya pun berbaloi. Kalau rate kepedasan tahap 1 sampai 3, ini penilaian hasil dari apa yang saya rasa.
Kepedasan tahap 1
Ikan bilis petai
- Sesuai sangat untuk orang tua, dan jenis yang tak makan pedas. Petai rangup, isi banyak.
Kepedasan tahap 2
Sambal sotong, sambal ikan bilis.
- Sesuai untuk jenis yang makan pedas, tapi tak terlalu pedas.
Kepedasan tahap 3
Sambal Ikan bilis/bilis kacang
- Sesuai untuk jenis yang suka pedas. Pedas tapi sedap. Rasanya pedasa, masin, manis, seimbang.
Mengikut kata kak ayu, sambalnya tidak menggunakan pengawet, dan boleh tahan sehingga 2 minggu pada suhu bilik. Bagi saya, walaupun boleh tahan sehingga 2 minggu, tapi saya letak kat tempat yang kering, tak guna sudu yang dah ceduk lauk lain, sudu sentiasa bersih, lepas ambil terus tutup semula ketat-ketat. Itu lah cara nak elak pertumbuhan bakteria yang boleh merosakkan sambal. Dan seeloknya, cepat-cepat lah habiskan.
Setiap sambal RM10 sebotol / 300gram. Kos Postage RM6
Pakej Kombo dibawah sudah termasuk harga pos sekali ya korang
3 botol RM 37
4 botol RM50
Korang yang nak cuba SAMBAL CIKGU AYU, boleh whatsapp kak ayu sendiri di +60 12-558 7163 atau follow FB Gerai Cikgu Ayu.
Selain dari nasi lemak, dan sambal nasi lemak, kak ayu ada jual kuih muih dan beberapa jenis makanan lain. Kak ayu pun ada buat penghantaran depan pintu. Pertanyaan lanjut, korang boleh whatsapp kak ayu sendiri.
Kalau korang ke pineng, jangan lupa singgah di Jalan Kedah, Permatang Tiga Ringgit, Kepala Batas, Pulau Pinang.
Akhir kata, Saya doakan semoga perniagaan kak ayu dan semua peniaga yang berniaga dengan ikhlas dan jujur dipermudahkan urusan dan dimurahkan rezeki. Sama - sama support peniaga hebat kita. Terima kasih buat korang yang sudi singgah diblog saya🥰
Gambar stok sambal saya hari ke-2, tinggal sikit. Bilis petai tu isi dia banyak betul. Rm 50 sekali pos, makan sampai berpinggan-pinggan pulak tu, memang puas hati.
Terima kasih pengarang Jendela teratak jernih.Seronok membaca,nanti nak tahu di sebalik takbir kisah nasi lemak menjadi pilihan di hati ada kisah sis yang sis tidak dapat lupa sehingga kini bukan kerana kesedapannya tapi datang inspirasi kehidupan sis ketika sis tidak ada apa2 ketika dulu..
BalasPadam