Ahad, 28 Jun 2015

Kek Sarang Semut@ Gula Hangus










Salam sejahtera semua.. Hari ni saya nak share kuih yg sy dh cuba buat ni. Ni 1st time buat kuih ni. Bila menjadi, macam mng marathon 4x4 kau.. Haha.. 
Ade yg tak pernah makan kuih mcm dlm gmbr ni tak? Sedap woo.. Hari ni sy nk kogsi resepi ni dgn semua. 

Resepi yg saya dah cuba ni, menjadi, mak cakap pun sedap, tapi tak selembut mcm slalu yg org buat.. Hmmm.. Knp ek. Saya buat cara bakar dlm oven. 

Ke nak kena kukus ek br lembut. Takpe la, u all bleh try resepi ni dlu. Mungkin saya kot yg terlebih terer sangat. Next time sy cuba resepi lain pulak. Jom tgk bahan2ye.






KEK SARANG SEMUT@ KEK GULA HANGUS
Sumber resepi : Kak Azlita masam manis
Resepi asal : Kak nor



Ni jek bahan2nye.. Ringkas dan mudah dibeli. Malas nak menaip, tu yg bg gmbr cmni. Kikikiki...

Cara2~
Sediakan loyang 7x7, sapu keliling dgn butter dan alaskan dgn baking paper. (sy pakai loyang bulat 8")

1st step
Buat Karamel n cairkan butter. Kenapa kita buat yg ni dlu? Sbb nti nak kena sejukkan sblm cmpur dgn adunan tepung.

1. Masukkan gula dlm pan, panaskan dgn api kecil smpai cair gula tu. 

2. Bila dh keperang2an, masukkan air panas sikit, smpai habis dan Sebati. Ttp api Letak tepi,biar sejuk. (Kalau masa pnskn gula, gula tu kehitam2an, terus ttp api, buang ketepi. Kompom pahit.)

3. Masukkan butter dlm pan yang lain, cairkan. Dh siap,letak tepi k. Jgn gi cmpur ngan karamel td tau. Butter ni nk cmpur dlm adunan tepung. Ok, siap.



2nd Step
-------------------

1. Dalam satu bekas sederhana, pecahkan 4 biji telur dan kacau perlahan sampai sebati.( saya ikut resepi. Kak azlita soh kacau ngan senduk kayu ja. Tak payah nak pukul.)

2. Masukkan susu pekat manis, dan kacau sebati lagi. Tambahkan esen vanila. Dan kacau lagi. 

3. Masukkan tepung yg dh cmpur dgn baking soda n baking powder sikit2, kacau sampai sebati . Tgk gmbr kt bwh ni, cantik je kan adunan. (Ke aku sorg je yg perasan rase adunan tu cantik.. What ever.. :p 




4. Masukkan butter cair, kacau pelan2 smpai sebati.

5. Masukkan gula karamel, dan kacau lg utk kali terakhir. Kacau pelan2. Tunjukkan kesopanan kita sbg org pompuan k.

6. Dah siap semua kacau mengacau, masukkan adunan dlm loyang. (kak azlita aziz biar smpai 5 jam. Katenye bila biarkan dlu, jd lg cantik. Sy biar 3 jam jek. Sbb kalau biar 5 jam, masa buka tu makan adunan tepung dlm loyang jek.. Haha.)

Bakar suhu 170c selama 45 min. Ikut pns oven masing2. Kena slalu tgk jgk kek tu ye. (saya bakar smpai 35 min jek. Sbb dh bau hangit. Tak pernah buat,jd agak risau. Bila cucuk dgn lidi beraih jek, trua kuarkan. X nk cr psl.. Hee.. ) ok dh siap. 

Semoga berjaya ye kawan2 semua.. Hehe..






Tiada ulasan:

Catat Ulasan