Selasa, 23 Jun 2015




RESEPI PUDING JELLY KARAMEL
Sumber Resepi : Chef Mat Gebu
Resepi asal : Shafidah_Shamen







Karamel
---------
1 cup gula pasir (pakai 1/2 cup pun dh ok)
3 tbs air

Cara:
panaskan gula pasir dlm loyang/pan dgn api kecil, sampai kuning keemasan.. Lepas tu masukkan air sikit2, sampai sebati dgn gula karamel tadi. Tutup api. Tuang dlm bekas acuan jelly. Letak tepi.

Caramel yang dah masuk dalam loyang puding. Letak tepi.


Ok, Jom kita tengok next step pulak ye..







Bahan2 jelly puding. aku pakai bahan2 ni sebab ini je yang ade.. ngeee




Jelly Puding
-------------
Bahan (A)
8g serbuk jelly (sy pakai serbuk gelatin halal 12g).
Air masak 600g
120g Gula castor

Cara:
Campurkan semua bahan A, gaul sebati dlm satu bekas saiz sederhana.letak tepi.







Campuran Bahan A dan Bahan B


Bahan (B)
300 ml Susu cair
1 tsp esen vanila
1 tbs tepung custard

Cara :
1. Campurkan semua bahan B, gaul sebati dlm satu bekas.
2. Selepas itu, masukkan bahan B dlm bekas A tadi. Masak dengan api sederhana sampai masak. (bila senduk dan tuang cecair tu mcm bertali dh masak la tu).
3. Masukkan bahan masak ni dlm bekas karamel tadi. Simpan dlm peti sejuk 2-3 jam. Kalau sntuh dh pejal, dh bleh telungkupkan dlm bekas dan hidang sejuk2. Sedap!!




Selamat mencuba..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan