Assalamualaikum wahai sahabat sekalian. Malam ini entah mimpi apa, rindu sangat dengan blog saya ni. Terakhir kali saya update blog ini, anak saya sudah 4 orang. Hari ini saya nak beritahu, anak saya dah 5 orang dah weii..hahahaha.. Nampak tak betapa lamanya blog ini tidak disentuh. Hanya tuannya saja yang tersentuh. 😝😝
Malam ni saya nak share resepi cheese tart yang super mudah ni. Disebabkan mudah sangat, semua benda saya permudahkan. Hahahaha.. Sekali pandang macam cup cake kan? Itu lah dia, acuan tart takde wei, dah jual kat orang. Ingat tak nak buat tart dah. Hahahaha..
Resepi tak payah pakai mixer pun tak apa, korang pakai garpu jiran korang je pun boleh. Hahahaha.. Mudah sangat kan?
Jom layan
Cheese Tart Super duper mudah
Bahan-Bahan tart shell
===================
70g kanji tepung jagung/gandum
170g tepung gandum
80g mentega
70g gula aising
1/2 sudu teh serbuk penaik
1 biji telur
Bahan-bahan Filling
===================
3 biji telur (asing putih dan kuning)
2 sudu teh kulit lemon
1 sudu besar jus lemon
100g gula
500g cream cheese
1/8 sudu teh garam
50g tepung gandum
100g blueberry/cherry masam
Pertama sekali buat dia punya tart shell. Campur semua bahan,gaul sebati, adun sampai jadi doh.
Jadi doh macam ni. Pastu wrap dengan plastik simpan dalam fridge sejam.
Sementara tunggu sejam, buat filling dia. Korang kalau ada mixer, pakai mixer la. Aku malas nak pakai mixer. Benda sikit je pun. Pukul kuning telur,parutan lemon, jus lemon dan separuh gula selama 1 minut. (Lemon2 takdak, skip ja. Hahaha)
Masukkan cream cheese, pukul lagi 1 minit.
Kuning telur + cream cheese. Ok done. Letak tepi. Pukul putih telur pulak.
Pukul putih telur dengan garam sampai berbuih masukkan gula sikit-sikit, sambil pukul sampai kembang (licin dan halus)
Ni putih telur yang dah pukul kembang dan nak masukkan gula sikit sikit.
Ni lepas dah masukkan gula. Tak larat wei pukul putih telur guna garpu. Keluar semua peluh jantan. 😂
Kaup balik putih telur dengan adunan kuning telur cream cheese tadi.
Dah siap kaup balik.
Aku takde acuan tart. Cawan kertas muffin lun boleh lah. Keluarkan adunan doh, masukkan dalam cawan dan bentukkan. Kita buat dia, bukan dia buat kita. Guna je apa yang hokkey😃
Ni dah siap. Letih jugak. Hahaha..
Filling blueberry tu aku sendiri pandai2 tambahh. Kat situ ada filling cream cheese, buah blue berry dgn filling blueberry. Pandai2 la korang deko.
Masukkan fillinf blueberry
Masukkan filling cream cheese. Hias dengan blueberry. Bakar suhu 180dc selama 20-25 minit atau sampai masak.
*nak bakar ni berapa lama bergantung pada acuan yang korang guna dan ketebalan doh tadi. Kalau dalam loyang bulat bersaiz 25cm, bakar 40-50 minit.
Taraaa.. Dah siap..
Selamat mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan